Praktik på AstraZeneca

sofia1
Namn: Sofia Jonsson

Ålder: 24

Kommer ursprungligen ifrån: Södertälje

Studerar: International business program, Handelshögskolan vid Umeå Universitet

Efter en termins studier vid Fudan University i Shanghai bestämde jag mig för att göra en kort praktik på AstraZeneca i Shanghai. I slutändan blev den ändå inte så kort utan jag stannade kvar i fyra månader, mellan 5 december och 20 mars. AstraZeneca är ett av världens absolut största läkemedelsbolag och jag arbetade inom finansavdelningen som stöttade R&D. Kina är AstraZenecas tillväxtmarknad och företaget har ca 3000 anställda där, med en fabrik strax utanför Shanghai som organisationen kretsar kring.


Jag började min praktik i slutet av december, alltså precis lagom till att alla var i full färd med att avsluta året, bokslut, projekt o.s.v. Detta gjorde att jag inte riktigt kom in i arbetet till en början, utan jag blev tilldelad lite saker här och där som jag fick pyssla med, t.ex. skriva ut och binda budgetpärmar och liknande. I december- januari var jag på AZ bara två dagar i veckan och detta gjorde också att arbetet blev mer sporadiskt. När jag började jobba heltid från 19januari blev jag tilldelad en ”mentor” som jag arbetade mycket med. Det huvudsakliga var då att jag fick titta på olika kostnader för 2008 som skulle sammanställas och analyseras. Jag fick sammanställa dessa kostnader på ett överskådligt sätt, mest arbete i Excel. Ofta var jag tvungen att reda ut diagrammen och siffrorna jag blev tilldelad innan jag kunde börja jobba så det var lite av detektivarbete också.

Jag tyckte arbetet var roligt men också krävande och många gånger kände jag att man inte hade så stor koll man hade hoppats på. AZ använder sig likt många andra företag av många förkortningar och jag hade ingen aning om vad dessa betydde, CP, MD, QF o.s.v.  Jag fick fråga mycket och kände mig väldigt oerfaren inom industrin. Så här i efterhand var det jättebra att få känna på hur det är att komma ny till en ny arbetsplats så man är lite förberedd till när man ska börja jobba ”på riktigt”.

Sen var det givetvis jättekul att jobba i Kina och uppleva de otroliga kulturskillnader som finns på arbetsplatsen där. Detta var ännu en utmaning och samtidigt som det var roligt var det tufft många gånger. T.ex. har Kina mycket mer hierarki och mer subtila meningar, detta är jag inte van vid och ibland kände jag mig frustrerad över att det kändes som jag inte riktigt nådde fram. Språket var också ett ”problem”. Jag pratar lite kinesiska men inte så pass bra att jag kunde hänga med i de snabba konversationer som hölls mellan mina kolleger. Kineser är inte alltid så snabba på att ställa om helt till engelska bara för att en utlänning är med på lunchen. På arbetsplatsen håller sig många till sig själva och den första månaden fick jag äta lunch ensam tills jag kom så nära att jag träffade en vän på kontoret. Sådana saker var lite tunga, men man måste vara förberedd på att det kan bi så och sen är det bara att anpassa sig. Samtidigt kunde man ibland känna att det var precis som hemma, men det tog ett tag att anpassa sig och vänja sig vid att man inte kan förstå allt.


Givetvis lärde jag mig mycket om att förbereda finansiella rapporter för ledningen. Jag lärde mig se vad som är viktigt att ta fram och hur man bäst lägger upp en sådan ”Excel-presentation”.  Jag lärde mig också en del om hur man arbetar i Kina, vilket för mig är ovärderligt. Hela praktiken kan jag anknyta till min utbildning och jag tror att de fyra månader jag var på AZ var väldigt bra att uppleva.


Vad jag sett i alla fall i Kina så är det bara kontakter som gäller när man söker praktik. Jag skickade nog 50-60 ansökningar till olika företag och ringde runt och försökte, men jag fick bara en praktikplats utan kontakter och det var i södra Kina på Exportrådet, vilket givetvis är en bra merit men den fungerade inte för mig då det var under 6 månader. Jag fick två intervjuer, båda via kontakter, och till slut fick jag praktiken på AZ. Därför är mitt bästa råd att utnyttja de kontakter ni har, det är den absolut bästa vägen. Har man inga kontakter alls skulle jag prata med professorer på universitetet (om man pluggar i Kina innan man börjar praktiken). Där kan man kanske få hjälp till introduktion till något företag. Ett annat alternativ är att ringa företag, inte mejla då man troligen åker bort som spam och det är lättare att få kontakt via telefon.