Praktik på SACC

Namn: Linnéa

Ålder: 24 år

linnea2

Studerar: International Business Program, med inriktning mot marknadsföring, på Handelshögskolan vid Umeå Universitet. Termin 9 och tar examen i juni 2009.

Jag gjorde min praktik på Svensk-Amerikanska handelskammaren (SACC-USA), som har sitt kontor i Alexandria, strax utanför Washington D.C. i USA, och där var jag i 3 månader under våren 2008. SACC är förkortningen på The Swedish-American Chambers of Commerce USA, och SACC-USA är paraplyorganisationen för 18 mindre kammare runt om i USA. De har 2300 medlemmar, företag och privatpersoner, och är den andra största europeiska handelskammaren i USA. SACC-USA anordnar 2 event per år, ett i Sverige och ett i USA, där svenska och amerikanska företagsledare träffas och har möjlighet att skapa kontakter för vidare affärer. De ger också ut en företagstidning, samt hjälper svenska studenter att få praktikplatser på medlemsföretagen i USA.

När jag praktiserade på SACC-USA fanns där fem personer som var anställda på heltid. Vi var också fem traineer som arbetade under den här tiden. De anställda var alla bofasta i området kring D.C., men födda i Sverige.

Jag arbetade mest med marknadsföringen av deras Traineeprogram som svenska studenter söker. Jag hade kontakt med svenska universitet för att marknadsföra traineeprogrammet, vilket framförallt sköttes via e- mail. Jag tog även emot studenternas ansökningar till de olika traineeplatserna samt, hjälpte till hitta rätt sökande i deras studentdatabas till rätt traineeplats. Jag fick även hjälpa till att uppdatera hemsidan och skicka ut nyhetsbrev till medlemmarna. De sista veckorna arbetade jag heltid med att uppdatera deras medlems register som sedan trycks och skickas ut till medlemmarna.

Jag arbetade för det mesta mellan 9 och 17 för att jag arbetade mycket fritt och kunde välja mina arbetstider. På morgonen gick jag alltid igenom mina e-mail och svarade på nyinkomna. Det gjorde jag också löpande under dagen. Sedan tog jag tag i andra uppgifter, om det nu var att uppdatera hemsidan eller ringa runt till medlemmarna.

Jag är väldigt nöjd med min praktikperiod på SACC-USA. Jag fick möjlighet att träffa mycket intressanta människor, jag fick resa till San Diego och vara med på E-Days som företagsevenemanget som SACC-USA anordnar heter. Jag trivdes även väldigt bra med de andra som jobbade och praktiserade där och det var en avslappnad och lugn miljö att arbeta i.

Det jag lärde mig under min tid på SACC-USA var hur det fungerar i en större organisation, hur man anordnar stora företagsevenemang och hur arbetet på ett litet kontor fungerar. Det jag tycker var bra med praktikplatsen var att jag hade förutbestämda arbetsuppgifter som jag fick under de första dagarna och som jag arbetade efter under min tid där. Jag kände också att jag kunde fråga alla på kontoret om jag behövde hjälp med något. Det beror nog på att de är vana vid att ha traineer där och förväntar sig att man ska ha mycket frågor för att lära sig. Jag gillade stämningen på kontoret och tycker att de anställda var mycket trevliga då jag umgicks med dem även efter arbetstid. Jag tyckte också att området i Alexandria, där kontoret ligger, var mysigt.

Även om många av mina arbetsuppgifter var inom marknadsföring så tror jag att jag med min utbildning skulle ha klarat av lite mer avancerade uppgifter. Och även om jag tyckte att det jag gjorde var roligt så tror jag att jag skulle ha klarat av mycket av det jag gjorde även utan min utbildning.

Jag tycker att min praktikplats på SACC-USA har gett mig mycket bra erfarenhet då jag fick träffa mycket företagsledare och andra högt uppsatta personer som bl. a ambassadörer. Hela upplevelsen att få möjligheten att bo i ett annat land under en längre period tror jag också har gett mig mycket.

Om man ska praktisera på någon av SACCs kammare i USA så ska man vara beredd på att man inte får ersättning för sitt arbete, utan måste finansiera vistelsen på egen hand. SACC-USA är ju som sagt den största kammaren och där får man lite mer detaljerade uppgifter då arbetsuppgifterna är fördelade på fler personer. Om man tycker om att anordna evenemang av olika slag så tycker jag att man ska söka sig till en av de mindre kamrarna, då jag har förstått att deras huvudsakliga arbetsuppgifter är att anordna evenemang för sina medlemmar. Det kan t ex vara att planera och anordna ett svenskt Luciatåg eller julfest, då många av SACCs medlemmar är svenska privat personer som har bosatt sig i USA.

Ska man praktisera på SACC-USA i Alexandria så kan man bo i eller nära Washington D.C. vilket är en mycket trevlig stad som i alla fall jag inte hade speciellt höga förväntningar på. Staden är stor, men inger en småstads känsla med alla gamla hus och mysiga stadsdelar. Jag bodde strax utanför D.C. i en lägenhet i ett mycket fint område nära affärer och restauranger. Jag rekommenderar att man hör efter var man ska bo i D.C. då vissa områden kan vara mindre säkra att vara och bo i.